
Permis barca sau carnetul de conducere ambarcațiune.
Doriți sa obțineți certificatul de conducător de ambarcațiuni de agrement cu motor clasa D sau clasa C (numit și carnet de barca sau permis de barca cu motor), va explicăm si vă răspundem la întrebările pe care le puteți avea:
- cine eliberează acest permis de barca? „Permisul de barca” – denumit oficial „certificatul internațional de conducător de ambarcațiune de agrement” – se eliberează de către Autoritatea Navală Română ( ANR ) subordonata ministerului transporturilor în urma unui examen asemănător celui de permis auto. Mai exact, ANR este pentru domeniul nautic ceea ce este Politia Rutiera pentru domeniul auto: eliberează permise, da amenzi, supraveghează traficul fluvial, maritim si multe altele.
- cât costă acest permis?
- se face o scoală pentru acest permis „școală de bărci”
- ce trebuie sa învăț pentru examen?
- trebuie să învăț chiar tot?
- există chestionare cu întrebări (ca la școala de șoferi?)
- cum se desfășoară examenul?
Vă răspundem pe rând:
Cine eliberează acest permis de barcă?
Așa cum exista Poliția Rutieră în fiecare localitate, tot așa există si un Oficiu de Căpitănie (ANR) în porturi de pe Dunăre și la Marea Neagra, dar și în unele localități care nu sunt porturi, de exemplu: Timișoara, Dej și Bicaz ( datorită lacurilor din zonă și existenței ambarcațiunilor de agrement ).
In concluzie permisul de barcă este eliberat de anumite căpitănii din țară, în urma unui examen.
Pe scurt, exista „clasa D” – pentru a naviga cu barca cu motor pe lacuri și Dunăre, mai puțin pe mare sau ocean. Dacă doriți sa navigați și pe mare, vă trebuie categoria „clasa C” pe permisul de ambarcațiune.
Ca si la auto exista mai multe categorii in funcție de zona unde te vei plimba cu barca:
Categorie Permis | Zona |
Clasa A | Certificat care da dreptul titularului sa conducă ambarcațiuni de agrement pe ape interioare si in toate zonele maritime; |
Clasa B | Certificat care da dreptul titularului să conducă ambarcațiuni de agrement în zone maritime care să nu depășească o distanta de maximum 24 Mm fata de coasta; |
Clasa C | Certificat care da dreptul titularului să conducă ambarcațiuni de agrement în zone maritime care sa nu depășească o distanta de maximum 6 Mm fata de coasta; |
Clasa D | Certificat care da dreptul titularului sa conducă ambarcațiuni de agrement pe ape interioare. |
Sesiunile de evaluare sunt organizate de ANR la :
- Oficiul de Căpitănie Mamaia,
- Căpitănia Zonală Giurgiu,
- Căpitănia Zonală Tulcea,
- Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin,
- Căpitănia Zonală Galați,
- Oficiul de Căpitănie Timișoara,
- Oficiul de Căpitănie Dej,
- Oficiul de Căpitănie Bicaz.
Datele de contact a căpităniilor le puteți găsii aici .
Cât costă examenul?
Taxele de plătit către ANR pentru examinare ajung la aproximativ 590 RON pentru o categorie. Aceste sume sunt aproximative deoarece ele sunt calculate in Euro si pot fluctua in funcție de cursul valutar.
Trebuie să urmez o „școală de bărci”?
Conform legislației, din toamna anului 2016 pentru susținerea examenului la ANR trebuie sa parcurgeți in prealabil cursurile unei scoli specializate si autorizate de ANR, asemănător școlilor auto. Se preda mai mult partea teoretica si mai puțin partea practica. In cadrul acestei scoli se susține un examen practic ca cel de la scoală auto, in prezenta unui reprezentant ANR, pe barca din dotarea scolii, in urma căruia primiți diploma de absolvire a cursurilor cu care va puteți înscrie la examenul teoretic la unul din Oficiile de Căpitănie ale ANR. Diploma nu are termen de valabilitate puteți susține examenul oricând ulterior absolvirii cursurilor.
Pentru a conduce un velier este necesar permisul pentru categoria S. Trebuie urmate ore de teorie si practica pentru sailing. Cu diploma care atesta absolvirea cursului puteți sa va preschimbați permisul de categorie C si/sau D, cu unul la care se adaugă categoria „S”.
De unde învăț pentru examen?
După înscrierea la cursurile scolii nautice all4boats.ro veți primi suportul de curs si toate materialele necesare care vor fii parcurse împreună cu profesorii noștri acreditați.
Trebuie să învăț chiar tot?
Da! Întrebările sunt foarte diverse și cuprind toată materia necesara la examen. Examenul se da pe calculator sub forma de teste grila cu o singura varianta de răspuns corecta.
Există chestionare cu întrebările?
Chestionarele cu întrebările actualizate le primiți pe email după ce va înscriem la cursul nostru.
Cum se desfășoară examenul?
Examenul se susține la ANR pe calculator si durează 60 minute pentru fiecare categorie.
Examenul pentru fiecare categorie conține 26 de întrebări din care trebuie răspuns corect la minim 22.
Examenul se va susține intr-o sala special amenajata similara cu sala de la permise auto.
Succes!
Pentru alte întrebări nu ezitați sa ne contactați in legătura cu permisul de barca.