Persoanele care doresc să obţină certificatul de conducător de ambarcaţiuni de agrement cu motor clasa D sau clasa C (numit şi carnet de barca sau permis de barca cu motor), se lovesc de câteva întrebări:

  • cine elibereaza acest permis de barca?
  • cât costă acest permis?
  • se face o scoala pentru acest permis „şcoală de bărci”
  • ce trebuie sa învâţ pentru examen?
  • trebuie să învâţ chiar tot?
  • există chestionare cu întrebări (ca la şcoala de şoferi?)
  • cum se desfasoara examenul?

Va raspundem pe rând:

Cine elibereaza acest permis „carnet de barcă”?

„Permisul de barca” – denumit oficial”certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement” – se elibereaza de catre Autoritatea Navală Română ( ANR ) subordonata ministerului transporturilor în urma unui examen asemanator  celui de permis auto. Mai exact, ANR este pentru domeniul nautic ceea ce este Politia Rutiera pentru domeniul auto: elibereaza permise, da amenzi, supravegheaza traficul fluvial, maritim si multe altele.

Asa cum exista Poliţia Rutieră în fiecare localitate, tot asa există si un Oficiu de Căpitănie (ANR) în porturi de pe Dunăre şi la Marea Neagra, dar şi în unele localităţi care nu sunt porturi, de exemplu: Timişoara, Dej şi Bicaz ( datorită lacurilor din zonă şi existenţei ambarcaţiunilor de agrement ).

In concluzie permisul de barcă este eliberat de anumite căpitănii din ţară, în urma unui examen.

Pe scurt, se începe cu „clasa D” – pentru a naviga cu barca cu motor pe lacuri şi Dunăre, mai putin Marea Neagră. Dacă doresti sa navighezi pe mare, iti trebuie şi permisul cu categoria „clasa C”.

Ca si la auto exista mai multe categorii in functie de zona unde te vei plimba cu barca:

Categorie Permis               Zona
Clasa A Certificat care da dreptul titularului sa conduca ambarcatiuni de agrement pe ape interioare si in toate zonele maritime;
Clasa B Certificat care da dreptul titularului să conducă ambarcatiuni de agrement în zone maritime care să nu depaseasca o distanţă de maximum 24 Mm fata de coasta;
Clasa CCertificat care da dreptul titularului să conducă ambarcatiuni de agrement în zone maritime care sa nu depaseasca o distanta de maximum 6 Mm fata de coasta;
Clasa DCertificat care da dreptul titularului sa conduca ambarcatiuni de agrement pe ape interioare.

Sesiunile de evaluare sunt organizate de ANR la :

  • a) Căpitănia Zonală Constanța (sediul din Mamaia), Căpitănia Zonală Giurgiu, Căpitănia Zonală Tulcea, Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin, Căpitănia Zonală Galați:  sesiuni pentru certificate de conducător de ambarcaţiune de agrement clasele A, B, C, D;
  • b) În Oficiile de căpitănie din Timișoara, Bicaz, Sulina, Sf. Gheorghe, Cernavodă, sesiunile de evaluare pentru certificate de conducător de ambarcațiune de agrement clasele C și D se vor organiza folosindu-se calculatoarele din unitatea mobilă de testare.

Datele de contact a capitaniilor le puteti gasii aici .

Cât costă examenul?

Costurile de examinare şi eliberare a carnetului ajung la aproximativ 500 RON pentru clasa D şi la 1000 RON pentru clasele C+D. Aceste sume sunt aproximative deoarece ele sunt calculate in Euro si pot fluctua in functie de cursul valutar.

Trebuie să urmez o „şcoală de bărci”?

Conform noii legislatii, din toamna anului 2016 pentru categoriile C si D trebuie sa urmati o scoala specializata si autorizata de ANR, asemanator scolilor auto. Se preda mai mult partea teoretica si mai putin partea practica. In cadrul acestei scoli se sustine un examen practic ca cel de la scoala auto, in prezenta unui reprezentant ANR, pe barca din dotarea scolii, in urma caruia primiti diploma de absolvire a cursurilor  cu care va puteti inscrie la examenul teoretic la unul din Oficiile de Capitanie ale ANR. Diploma nu are termen de valabilitate puteti sustine examenul oricand ulterior absolvirii cursurilor.

Pentru a conduce un velier este necesar permisul pentru categoria S. Trebuiesc urmate ore de teorie si practica pentru sailing. Cu diploma care atesta absolvirea cursului puteti sa va preschimbati permisul de categorie C si/sau D, cu unul la care se adauga categoria „S”.

De unde învăţ pentru examen?

Dupa inscrierea la cursurile scolii nautice www.All4Boats.ro veti primi suportul de curs si toate materialele care vor fii parcurse impreuna cu profesorii nostri acreditati.

Trebuie să învâţ chiar tot?

Da! Întrebările sunt foarte diverse și cuprind toată materia necesara la examen. Examenul se da pe calculator sub forma de teste grila cu o singura varianta de raspuns corecta.

Există chestionare cu întrebările?

Chestionarele le puteti gasi pe site-ul nostru: aici

Cum se desfasoara examenul?

Examenul se sustine la ANR pe calculator si dureaza 60 minute pentru fiecare categorie.

Examenul pentru fiecare categorie contine 26 de intrebari din care trebuie raspuns corect la minim 22.

Examenul se va sustine intr-o sala special amenajata similara cu cea de la permise auto.

Succes!

Pentru alte intrebari nu ezitati sa ne contactati.

©2020 All4boats.ro toate dreprurile rezervate

Call Now ButtonSuna pt. mai multe detalii

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?